In april 2013 start de bouw van een blauwe energie proefinstallatie van 50 kW op het voormalige werkeiland Breezanddijk, halverwege de Afsluitdijk. De proefinstallatie zal drie jaar draaien.
In die periode zal Redstack, het onderzoeksbedrijf, onderzoek doen naar de invloed van verschillende membranen, afmetingen en stroomsnelheden. Het project moet ook duidelijkheid scheppen over het financieel rendement. In november 214 is de proefinstallatie in gebruik genomen.
In oktober 2016 is RedStack door minister Henk Kamp uitgeroepen tot Nationaal Icoon.
Wageningen UR doet samen met andere instituten en bedrijven (o.a. de Rijksuniversiteit Groningen, Wetsus, REDstack en Frisian Water Alliance) onderzoek naar het verbeteren van blauwe energie. In 2006 zijn proeven gedaan op zeer kleine schaal. Een kleine demonstratiefabriek moet gaan draaien op het voormalige werkeiland Breezanddijk, halverwege de Afsluitdijk. Deze fabriek zal bestaan uit enkele modules die samen 50 kW aan vermogen moeten gaan leveren, vergelijkbaar met een auto.
Als alles goed gaat komt er na vier jaar een module van 200 kW, ter grootte van een zeecontainer. Later kan dit opgeschaald worden naar duizend modules om tot een vermogen van 200 megawatt te komen. Dat moet genoeg zijn voor alle 500.000 huishoudens van de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Op lange termijn kan deze vorm van energie-opwekking in 12 procent van de Nederlandse energievraag voldoen.
Vanaf eind 2015 komt er een onderzoek naar de gevolgen voor de Waddenzee van een grootschalige Blue Energy-centrale. Instituten als NIOZ, IMARES Wageningen UR en DELTARES zijn daarbij betrokken.