Het met elkaar verweven van verschillende soorten landgebruik brengt niet alleen ruimtelijke voordelen met zich mee, maar kan bovendien bijdragen aan een gezondere en inspirerende leefomgeving.
Dossier
De groene stad
Wereldwijd trekken steeds meer mensen van het platteland naar stedelijke gebieden. Ook in ons land dijen steden telkens verder uit wat veelal ten koste gaat van de groene buffers in en om de stad.
Voor planologen ligt hierin een taak om een ‘gezonde’ verhouding tussen woningen (rood), industrie (grijs) en natuur/landbouw (groen) te bewaken. Ruimtegebrek dwingt ons er in Nederland toe om de hiervoor genoemde landschapsfuncties daarom meer en meer met elkaar te integreren.

Begin hier
Landschapsfuncties integreren
Stadsecologie
De eigenschap van groen in de stad die wel onomstotelijk vastligt is de belangrijke ecologische functie. Steden zijn voor vele dier- en plantensoorten een thuis.
Stadslandbouw
Het vergroenen van de stad kan letterlijk opgevat worden als het aanleggen van groene/blauwe aders in een stadsomgeving.
Eco-engineering
Een goed voorbeeld van het integreren van landschapsfuncties is eco-engineering, waarbij groen wordt opgenomen in het bouwontwerp van gebouwen. Hierbij kan gedacht worden aan groene gevels en daken.
Video's
Stadslandbouw
DuurzaamDoor Nederland
What is an eco city?
YouTube, 2012
Meer informatie
Links
(9)
Something went wrong
Contact
Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over De groene stad? Laat een reactie achter of neem contact op.