Daarnaast beïnvloedt het de concentratie en het arbeidsvermogen van het personeel negatief. Onderzoek heeft aangetoond dat nu al in ca. 35% van de Nederlandse stedelijke gebieden gedurende minstens zeven dagen per jaar hittestress optreedt. Met de toenemende verdichting van de stad en de verdere opwarming van het klimaat zullen de perioden met hittestress in de stad verder toenemen. Groen kan echter helpen om de opwarming in de stad tegen te gaan.
De werking van groen
› Groen koelt door beperking van de instraling (schaduw) en door verdamping van water; 10% meer groen kan het hitte-eilandeffect in het stedelijk gebied met gemiddeld 0,6 ºC verminderen.
› Een groen dak, eventueel in combinatie met gevelgroen, draagt bij aan de isolatie van gebouwen. Het vermindert de opwarming van ziekenhuisgebouwen en beperkt daardoor de hittestress voor patiënten en personeel, en vermindert bovendien de kosten voor koeling en verwarming.
› Grotere groene elementen hebben een koelend effect op de omgeving, mits de koele lucht uit die elementen door kan stromen naar de omgeving. Groene gebieden rond ziekenhuizen dragen daarom ook bij aan het verminderen van hittestress in de omgeving. › Dergelijke gebieden dragen ook bij aan de vastlegging van CO2 .
› Schaduwbomen boven parkeerplaatsen verminderen de verdamping van brandstof uit de tank en beperken de opwarming van het auto-interieur.
Aanbevelingen
› De aanleg van groene daken op gezondheidsinstellingen beperkt de kosten van verwarming en koeling.
› Vergroting van het oppervlak groen rondom gezondheidsinstellingen en het planten van straatbomen verminderen het hitte-eilandeffect.
› De aanleg van grotere groengebieden rond gezondheidsinstellingen kan bijdragen aan een prettiger klimaat in de wijdere omgeving, mits de structuur van het gebied en de plaatsing van het groen een goede luchtdoorstroming toelaten.