Nieuws

Groene gevel – doen? Tips om aan de slag te gaan

Bron foto: René Notenbomer (Shutterstock)
Samenvatting
  • Onderwerp
    Groene gevel
  • Interessant voor
    Stadsbewoners
Bekijk de bronnen
De lente is begonnen, hét moment om buiten aan de slag te gaan. Heb je geen tuin, maar wel een gevel dan is een groene gevel misschien iets voor jou. Hiermee draag je gelijk je steentje bij aan diverse milieudoelen. Tegels eruit, planten erin: met de juiste (klim)plant tover je een kale muur om tot een levendige, verticale geveltuin. Hoe maak je een groene gevel? Wij helpen je graag op weg!

Een groene gevel (ook wel verticale tuin of muurtuin genaamd), is een met verschillende planten begroeide muur. Een groene gevel staat leuk en heeft veel voordelen. Het houdt regenwater vast en verdampt dit later. Daarnaast houden de planten de gevel koel in de zomer en als ze geen blad verliezen isoleren ze in de winter. Bovendien geven groene gevels ruimte aan kleine dieren, zoals vogels en insecten, zodat ze bijdragen aan de biodiversiteit.

Aan de slag

Als je meteen aan de slag wilt met je geveltuin, zijn deze zes simpele stappen echt iets voor jou. Wil je eerst wat meer achtergrond, die vind je in dit overzicht inclusief handleiding.

Een succesvolle groene gevel valt of staat met de juiste planten op de juiste plek. Maar er komt meer bij kijken. In de Amsterdamse Klimplantengids staan o.a. tips waar je rekening mee moet houden bij de plantenkeuze:

1. Zorg voor draagvlak en toestemming bij medebewoners, (mede)pand­eigenaren en overige betrokkenen.

2. Check het bouwjaar van je huis en ga na of het een monument is. Welke welstandsregels gelden er in jouw straat.

3. Hou rekening met het beleid dat geldt in je gemeente. Denk aan de regels voor de aanleg van een geveltuin en de regels van welstand en monumentenzorg.

Plantkeuze

Hoe kies je de juiste plant? Het uiterlijk is natuurlijk van belang, maar let er ook op dat je inheemse soorten kiest zodat je insecten, vlinders en vogels helpt. In de Klimplantengids is een keuzehulp opgenomen, zodat je na het beantwoorden van onderstaande punten meteen kunt zien welke klimplanten je het liefst wilt planten:

1. Breng de eigenschappen van de gevel in kaart, zoals ligging, zon, wind en regen. Welk oppervlak wil je laten begroeien, en welke klimplant past hierbij? Bedenk of de klimplant een klimsysteem nodig heeft, en of de betreffende gevel sterk genoeg is om die te dragen.

2. Kies voor de juiste plant op de juiste plek. Zorg voor variatie in hoogte, bloem- en bladkleur, bloeitijd, sfeer, wintergroen of bladverliezend. Kies met het oog op biodiversiteit voor tenminste één inheemse klimplant, en combineer die naar keuze met andere klimmers.

3. Zorg voor goed onderhoud en beheer van de planten. Wil je een klimplant hoog laten groeien? Denk dan ook na over onderhoud op hoogte en wat daarbij komt kijken.

Hoe ziet een ontwerp eruit en hoe zorg je met goed beheer voor een blijvend succesvol eindresultaat? Bekijk dan het webinar ‟ Meer doen met gevelgroen op de site van Stadswerk.

En tot slot de belangrijkste tip: geniet van de groene gevel!

Bronnen

(3)