Nieuws

Handboek 'Plant in de Klas'

Groene planten zuiveren de lucht. Ze zorgen dat niet alleen de luchtkwaliteit maar ook het leerklimaat in een klaslokaal beter wordt. Het handboek ‘Plant in de Klas Westland’ laat zien wat planten doen en wat er mogelijk is in een klaslokaal.

Onderzoek toont aan dat bepaalde soorten groene kamerplanten een sterk luchtzuiverende werking hebben en bijdragen aan de verbetering van de luchtkwaliteit in het lokaal. Groene kamerplanten hebben een positief effect op de concentratie, leerprestaties en gezondheid van de kinderen. Om klaslokalen te vergroten is in 2018 een het project ‘Plant in de Klas Westland’ uitgevoerd. Klaslokalen in vijf Westlandse scholen zijn in augustus voorzien van groen.

Handboek

Als resultaat van van dat project is een handboek 'Plant in de klas' uitgekomen. In dat handboek staat beschreven wat de effecten zijn van planten in de klas. Welke plantsystemen zijn beschikbaar voor scholen? Wat zijn de kosten en baten? . Scholen en kinder-opvangorganisaties kunnen zo gemakkelijk zien wat voor hun situatie de beste keuze is.

Op donderdag 22 november is het eerste exemplaar van het handboek ‘Plant in de klas Westland’ door Marco van Leeuwen van Air so pure overhandigd aan Shirley van de Velde. Zij is leerkracht van de Montessorischool Naaldwijk, een van de vijf participerende scholen.

Groene agenda

Het project ‘Plant in de Klas Westland’ is een initiatief van Royal FloraHolland, Rabobank Westland en gemeente Westland en is ontstaan vanuit het topsectorprogramma De Groene Agenda. Deze partijen hebben de ambitie om samen met leveranciers de klaslokalen in het Westland te vergroenen en de luchtkwaliteit in de klassen te verbeteren. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt namelijk dat groene planten een positief effect hebben op de concentratie, leerprestaties en gezondheid van zowel leerlingen als leerkrachten.

(Bron foto: Plant in de kas )