Nieuws

Onder het maaiveld: 5 redenen om te gaan kijken

Doorsnede bodem
Bron foto: J. Helgason, Shutterstock
Samenvatting
  • Onderwerp
    Bodemleven
  • Interessant voor
    Groene sector
Bekijk de bronnen
Wil je meer weten over de bodem? Onder Het Maaiveld, de nieuwe documentaire van de makers van De Nieuwe Wildernis, neemt je mee naar de ongeziene wereld van het bodemleven. Niet alleen zit de film bomvol prachtige beelden van alles dat ondergronds kruipt, wortelt en leeft: het zit ook vol ideeën over de landbouw, natuur en wetenschap. Wanneer moet je deze documentaire nou écht gaan kijken?

5. Je bent een grondgebonden boer

Of je nou akkerbouwer, tuinbouwer, melkveehouder of gebiedsbeheerder bent, een gezonde bodem is een basisvoorwaarde voor een succesvolle bedrijfsvoering. Verschillende boeren komen aan het woord en laten zien hoe zij op hun bedrijf de bodemprocessen verbeteren. De rol van specifieke wormen en schimmels wordt door onderzoekers in detail uitgelegd. Maar het is niet alleen de wetenschappelijk onderbouwde kennis waarvoor je Onder Het Maaiveld bezoekt: je loopt na afloop de zaal uit met inspiratie en energie om met natuurinclusieve technieken aan de slag te gaan.

4. Je bent een moestuinder

In de film staat de casestudy van een no-dig garden centraal. We volgen de opzet, uitvoering en ontwikkeling van de bodem door de seizoenen en jaren heen. Close-up beelden laten je tot in de kleinste details zien wat er gebeurt in de bodem, in de composthoop en hoe de nutriëntencirkel tot gang komt. Van kiem tot oogst worden we meegenomen in het leven in de moestuin. De tuiniers vertellen voor de camera openhartig over hun overwinningen en tegenslagen in het samenwerken met de bodem.

3. Je bent een mbo- of hbo-student

Voor het groene onderwijs is er veel te halen in deze documentaire. Deze introduceert een ecologische manier van denken en gaat vervolgens de diepte in bij verschillende praktijkbedrijven en laboratoria. Landbouwmethodes als strokenteelt en kringlooplandbouw komen aan bod en worden in relatie tot het bodemleven uitgelegd en onderzocht. Abstracte concepten – zoals de symbiotische relaties die schimmels aangaan met planten – worden op een toegankelijke wijze in beeld gebracht en uitgelegd door onderzoekers van o.a. IUCN, de Vlinderstichting, NIOO-KNAW, CSE en de WUR. Dit zorgt ervoor dat de film is in te zetten als introductie, maar hij geeft ook de mogelijkheid voor verdieping voor studenten die verder gevorderd zijn in hun studie.

2. Je bent een dromer of doener

Regisseur Mark Verkerk laat in Onder Het Maaiveld verschillende pioniers aan het woord. Mensen met groene vingers die het graag anders aanpakken. Hierbij nemen we een kijkje bij een gemeenschappelijke buurttuin in Amsterdam, een 2.5 hectare voedselbos in de polder, en bij een baanbrekend onderzoeksteam. Deze koplopers laten zien dat er veel meer mogelijk is dan we vaak denken. Het is verfrissend om te zien hoe deze mensen hun kansen met beide handen aangrijpen om hun ideeën te verwezenlijken.

1. Je hebt een fascinatie voor natuur

De documentairemakers snappen goed dat niet iedereen de wetenschappelijke kant van het verhaal kan volgen. Een groot gedeelte van de film laat je het ondergrondse beleven en waarderen. Dankzij de hogeresolutiecamera's en krachtige microscopen zijn de beelden verbluffend mooi. De hoeveelheid detail waarmee de cycli van leven en nutriënten in beeld gebracht zijn is al voldoende reden om deze documentaire op het grote doek te gaan kijken. Een flinke portie van de documentaire wordt besteed aan het bekijken van – en verwonderen over – kriebelbeestjes in alle soorten en maten. Dat maakt Onder Het Maaiveld ook geschikt voor jong publiek (10+).

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Trailer film Onder het Maaiveld

Bron: M&N Media Group

Speciale vertoning

Benieuwd geworden naar deze documentaire? Op 16 maart organiseert VVM een speciale vertoning van Onder Het Maaiveld met een Q&A met de makers. Meer informatie over deze vertoning vind je in de Groen Kennisnet Agenda.