Nieuws

Onderwijs kan aan de slag met Nature Based Solutions

Samenvatting
  • Onderwerp
    Nature Based Solutions, onderwijs, lesmodules, AI
  • Interessant voor
    Docenten middelbaar en beroepsonderwijs
Bekijk de bronnen
Wat zijn Nature Based Solutions en welke rol speelt Artificial Intelligence (AI) daarin voor het groen onderwijs? In het Webinar van Groen Kennisnet vertellen Joop Spijker, onderzoeker bij Wageningen Environmental Research, Joris van der Gun, hotspot manager water bij Yuverta en Muis Schreuder, consultant bij ManageMind Group over hun innovatieve onderwijspakket.

“Er zijn enorme uitdagingen die op ons afkomen, met name in steden en dorpen als het gaat om leefbaarheid en klimaatadaptatie”, vertelt Joop Spijker van Wageningen Environmental Research. “Nature Based Solutions zijn een verstandige manier om gebruik te maken van de natuur om deze uitdagingen het hoofd te bieden.” Het is volgens Spijker zaak dat we de kennis over Nature Based Solutions in handen van groene doeners leggen. “We moeten proberen om zoveel mogelijk met de natuur mee te werken en de kracht van de natuur benutten.”

Ella: Education and Learning Assistant

Hoe maak je anno 2024 nieuwe lesmodules? Bij ManageMind group geloven ze niet alleen in de kracht van de natuur, maar ook in de innovatieve kracht van AI. Muis Schreuder: “We hebben AI doorvertaald naar ‘Ella’. Dat staat voor Education and Learning Assistant.” Deze virtuele collega weet niet alleen alles over Nature Based Solutions, maar ook alles over werkvormen en onderwijskunde. Hierdoor kan ze in no-time een lesplan opstellen dat precies aansluit bij jouw eisen als docent.

In het Webinar zie je hoe Ella razendsnel voor een MBO4-klas een gedetailleerd lesplan maakt over hitte-eilanden in de stad. Muis: “Naast een lesplan serveert Ella je ook onderliggende documenten, deze kun je gebruiken als extra input voor je lessen. Als verdieping, maar ze zijn ook leuk voor je studenten om zich in te lezen of voor te bereiden.” Het verschil met andere AI software? “Het mooie van Ella is dat je valide, betrouwbare bronnen hebt, in combinatie met een onderwijsvisie. Je kan Ella veilig gebruiken als sparringpartner bij het maken van je lessen, maar ook als coach voor je studenten.”

De lesmodules die Ella gemaakt heeft over Nature Based Solutions zullen binnenkort online te vinden zijn op Groen Kennisnet. In de nieuwsbrief van 5 februari berichten we je hier over. Ontvang je onze nieuwsbrief nog niet? Abonneer je dan via dit formulier.

Praktijkgerichte kennis voor groene doeners

Wat maakt dit lesmateriaal zo geschikt voor het MBO-onderwijs? Joris van der Gun van Yuverta: “Het belangrijke hiervan is dat het ook echt praktijkgericht is. Dat er praktijkopdrachten inzitten en dat er ‘laaghangend fruit’ aanwezig is: herkenbare voorbeelden waar ze direct mee aan de slag kunnen om het ook echt te gaan snappen.” Daar is bij de ontwikkeling van Ella ook rekening mee gehouden", vult Schreuder aan. “Voor ieder deelonderwerp hebben we een aantal praktijkvoorbeelden bedacht en aan Ella voorgelegd.”

“We moeten proberen om zoveel mogelijk met de natuur mee te werken, en de kracht van de natuur te benutten.”

Joop Spijker, 2024

De urgentie om aan de slag te gaan met Nature Based Solutions laat het panel van experts duidelijk doorklinken: “We hebben afgelopen maanden aan water gezien hoeveel water er gevallen is en wat een impact dat heeft op de samenleving. Als we dan zoveel water hebben, hoe gaan we daar dan mee om?” stelt van der Gun. Een uitstekende vraag om met een klaslokaal vol groene doeners mee aan de slag te gaan.

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Groen Kennisnet Webinar: Groene Doeners & Nature Based Solutions

Bron: Groen Kennisnet