Nieuws

Praktische strategietool voor lokale ‘groene’ burgerinitiatieven

Opruimen afval
Bron foto: Pavel L Photo and Video, Shutterstock
Samenvatting
  • Onderwerp
    Burgerinitiatieven
  • Interessant voor
    Alle doelgroepen
Bekijk de bronnen
Burgerinitiatieven spelen een belangrijke rol in de verduurzaming van de samenleving. Er is vaak veel enthousiasme en motivatie om activiteiten te organiseren, maar in veel gevallen ontbreekt een vooraf uitgedachte strategie. Een duidelijke strategie helpt om als organisatie effectiever te zijn in het bereiken van de doelen, maar ook bij het opstellen van een subsidieaanvraag.

Dit stappenplan van Wageningen University & Reserach is een handig hulpmiddel voor lokale burgerinitiatieven om hun strategie in kaart te brengen, en helder te krijgen hoe hun activiteiten kunnen bijdragen aan het doel dat ze voor ogen hebben.

Burgerinitiatieven

Wageningen Universiteit & Research onderzocht de strategie van verschillende burgerinitiatieven op het gebied van strandopruimacties en Tiny Forests (IVN). Op basis hiervan is een handige laagdrempelige strategietool gemaakt waarmee lokale burgerinitiatieven aan de slag kunnen om hun strategie in kaart te brengen. Dus organiseer een bijeenkomst met de mensen die bij je initiatief betrokken zijn, en ga aan de slag!

Stappenplan

De tool is gemaakt in de vorm van een simpel interactief stappenplan, waar je met enkele muisklikken doorheen kunt lopen. Stap voor stap word je meegenomen in het proces om je strategie helder te krijgen en op overzichtelijke wijze te presenteren in het meegeleverde voorbeeldsjabloon. Naast activiteiten, resultaten en het uiteindelijke doel, wordt ook aandacht besteed aan het inventariseren van onderliggende aannames, relevante kansen en barrières, en wat er nodig is om het initiatief tot een succes te maken.

Ingeborg Smeding, WUR-onderzoeker: “Uit ons onderzoek is gebleken dat burgerinitiatieven vaak goed kunnen vertellen hoe ze werken en waarom ze bepaalde activiteiten uitvoeren, maar vaak staat dit niet op papier. Onze strategietool helpt om de strategie systematisch uit te denken en op papier te zetten. Dit proces op zich is al nuttig om het gesprek binnen de organisatie op gang brengen, en zal ervoor zorgen dat eventuele aandachtspunten boven water komen. Bovendien kan het strategiedocument gebruikt worden om regelmatig te reflecteren en te evalueren.

”Maarten Bruns, Productmarktmanager Natuur in de Buurt van IVN Natuureducatie is enthousiast over de tool: “Lokale initiatiefnemers beseffen vaak niet waar ze aan beginnen. Voor ze het weten zitten ze midden in een complex avontuur. Een beetje hulp bij de start levert veel blije gezichten op en voorkomt mislukkingen. Het stappenplan vind ik erg fijn en gebruiksvriendelijk. Fijn laagdrempelig taalgebruik, goede beknopte uitleg en heldere stappen.”

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen lichten we t/m 16 maart onderwerpen uit die spelen op gemeentelijk niveau.

Bronnen

(1)