Nieuws

Special issue Sustainability: de transitie naar groene steden

stadspark
Bron foto: ssguy, Shutterstock
Samenvatting
  • Onderwerp
    Stedelijke vergroening
  • Interessant voor
    Beleidsmakers, onderzoekers en studenten
Bekijk de bronnen
De transitie naar een groene stad kent vele uitdagingen. In de praktijk zijn er vaak obstakels die een geslaagde vergroening deels of volledig in de weg staan. In deze special issue van het tijdschrift Sustainability wordt in tien artikelen belicht wat nodig is om steden te vergroenen en waar verandering vast kan komen te zitten.

Sustainability wordt vanuit vele invalshoeken beschouwd; er is aandacht voor de verbinding tussen groen en andere sectoren, zoals tussen voedsel en water; er is aandacht voor coalities van actoren die nodig zijn om veranderingen gestalte te geven; en er wordt ingegaan op hoe dit op verschillende niveaus op elkaar inwerkt.

Duurzame steden

Wat is er nodig om de duurzaamheidstransitie te versnellen? In het introductie-artikel van Sustainability legt Derk Jan Stobbelaar aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden uit hoe stedelijke vergroening kan werken, en hoe lock-in effecten de transitie kunnen dwarsbomen. Met dit stuk wordt meteen de context neergezet voor de andere artikelen uit deze special, die in de laatste sectie allemaal de revue passeren.

Toepasbare kennis

De informatie in deze special issue is nuttig voor beleidsmakers die veranderingen willen vlottrekken, voor studenten die theoretische kaders en praktische voorbeelden nodig hebben en voor wetenschappers die een overzicht willen hebben van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied.

Bronnen

(2)