Nieuws

Subsidie voor een duurzame tuin: hoe zit dat?

Regenton in de tuin, opvang en hergebruik van regenwater - Milos Ruzicka via iStock
Bron foto: Milos Ruzicka (iStock)
Samenvatting
  • Onderwerp
    vergroening, tuinen, subsidies, gemeente
  • Interessant voor
    huiseigenaren, huurders, hoveniers
Bekijk de bronnen
Een tuin met meer groen en minder tegels ziet er niet alleen leuker uit, maar heeft ook veel andere positieve effecten. Bijvoorbeeld voor de biodiversiteit, het maken van koele plekken in de stad en het beperken van piekafvoer bij heftige regenbuien. Ruim de helft van de Nederlandse gemeenten vindt deze voordelen zo belangrijk dat ze er een subsidie voor uitkeren.

Onderzoek laat zien: een tuin die volledig bestraat is kost geld. Bij heftige regenval ligt de rekening bij het waterschap en de verzekeraar. De riolering en waterinfrastructuur zijn vaak niet berekend op de hoge piekafvoer wat leidt tot wateroverlast bij een stevige bui. Volgens het Verbond van Verzekeraars is er tussen 2007 en 2022 al 1 miljard euro aan storm- en waterschade in Nederland ingediend.

Tijdens een hittegolf pakt een betegelde tuin eveneens duurder uit dan een groene tuin. Als bewoner zal je woning sneller opwarmen tijdens een hittegolf waardoor de airco een standje harder moet. De hitte blijft bovendien langer hangen in de stenen waardoor ook 's nachts de temperatuur gevaarlijk hoog kan blijven. Langdurige blootstelling aan temperaturen boven de 28 graden brengt vooral voor oudere bewoners serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee en daarmee hogere zorgkosten. Op De Groene Agenda vind je meer informatie over de voordelen van een groene stedelijke omgeving.

Geld voor vergroenen

Uit de cijfers van Centraal Beheer blijkt dat woningeigenaren druk bezig zijn hun tuin te verduurzamen. Bij een kwart van de woningen in Nederland is er werk gemaakt van het vergroenen van de tuin. Opvallend is dat er in slechts 21% van de gevallen gebruik gemaakt is van de beschikbare gemeentesubsidies. Onderzoeker Pieter Roorda: “Het is slim om je tuin te verduurzamen. Niet alleen bij hevige neerslag, maar ook bij flinke hitte heb je veel baat bij een groene tuin zonder al te veel tegels. Daarom stimuleert de overheid Nederlanders ook om dit te doen, met mooie subsidieregelingen. Het is zonde als deze niet worden gebruikt en mensen alleen hun spaargeld aanwenden.”

In ruim de helft van de Nederlandse gemeenten is er een subsidieregeling beschikbaar voor het verduurzamen van je tuin, en ook waterschappen hebben in sommige gevallen subsidieregelingen waar je als particulier gebruik van kunt maken. De onderzoekers van Centraal Beheer hebben een handige kaart ontwikkeld waarop je kunt vinden wat er in jouw gemeente beschikbaar is.

Ook voor hoveniers

Niet alleen voor consumenten zijn deze subsidies interessant. Als hovenier kan je in je ontwerp en offerte handig inspelen op de beschikbare regelingen in jouw regio. De klant zal het waarderen dat je meedenkt en het stelt jou in staat een ambitieuzer plan te realiseren zonder de klant op kosten te jagen. Op de kaart van Centraal Beheer is voor verschillende maatregelen zoals het plaatsen van een waterton, tegels wippen en groene erfafscheidingen inzichtelijk gemaakt wat er aan regelingen beschikbaar is.