Nieuws
Nieuws
Hieronder vind je al het nieuws van groen, welbevinden en klimaatadaptatie.
Nieuws
Alles uit vakblad Bodem nu digitaal beschikbaar
Onlangs zijn alle oude nummers van het vakblad Bodem, dat al sinds 1990 verschijnt, online gezet en nu te lezen in de kennisbank van Groen Kennisnet. Collectievormer Leon Korteweg digitaliseerde en documenteerde drie decennia aan onderzoeken, informatie en discussies over bodembeheer en heeft enkele opmerkelijke artikelen uit het archief opgegraven.
Nieuws
Nieuwe kijk op onverenigbaarheid
Ent en onderstam gaan niet altijd goed samen. Deze onverenigbaarheid uit zich soms pas jaren later, met alle gevolgen van dien. Onverenigbaarheid in bomen vraagt daarom om een nieuwe kijk. Een nieuwe kijk op oorzaken, op visuele boominspectie en op verantwoordelijkheid van de keten. Nog een ‘nieuw’ standpunt: op eigen wortel kweken. Er is een toenemend aantal boomsoorten waarbij dat goed mogelijk is.
Nieuws
Vanuit je werkplek zicht op minstens drie bomen
De 3-30-300-regel is de afgelopen jaren in zwang geraakt binnen gemeentes en in de groene sector. De richtlijn van bedenker professor Cecil Konijnendijk is dat iedereen vanuit de woon- of werkplek minstens drie bomen van redelijke grootte moet kunnen zien, dat op wijkniveau 30 procent van de omgeving bedekt is met boomkronen, en dat elke inwoner binnen 300 meter toegang moet hebben tot een groene omgeving.
Nieuws
Innoveren rondom landbouw, water en voedsel
In de Kennis- en Innovatieagenda Landbouw, Water en Voedsel deelt het ministerie van LVVN de innovatiethema’s voor de jaren 2024-2027. Voor deze jaren wordt ingezet op zes thema’s waar kennis en innovatie moet zorgen voor een gezonde, veilige, welvarende en duurzame toekomst voor Nederland.
Nieuws
KOM-project ‘Zorg voor natuur’ van start
Het project ‘Zorg voor natuur’ richt zich op het toegankelijker maken van een groene en gezonde leefomgeving voor kwetsbare bewoners. Dit initiatief, onderdeel van de Kennis op Maat (KOM) projecten, versterkt de samenwerking tussen groenbedrijven, zorginstellingen en zorgverzekeraar Menzis. Hierdoor kunnen groenprofessionals een grotere bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van bewoners en patiënten. Ontdek hoe groen kan bijdragen aan welzijn en gezondheid!
Nieuws
Koudstaal Talent Award: Baanbrekend Onderzoek naar Winterhardheid
Lucas Hulsman van Wageningen Universiteit & Research heeft de allereerste Koudstaal Talent Award gewonnen tijdens het Future Green City Congres in Utrecht. Deze prijs, ingesteld door het OOGStfonds, erkent jonge onderzoekers die bijdragen aan de groene infrastructuur van steden. Hulsman werd geprezen voor zijn innovatieve onderzoek naar nieuwe winterhardheidskaarten, essentieel voor stadsontwerpers en groenbeheerders.
Nieuws
Subsidie voor een duurzame tuin: hoe zit dat?
Een tuin met meer groen en minder tegels ziet er niet alleen leuker uit, maar heeft ook veel andere positieve effecten. Bijvoorbeeld voor de biodiversiteit, het maken van koele plekken in de stad en het beperken van piekafvoer bij heftige regenbuien. Ruim de helft van de Nederlandse gemeenten vindt deze voordelen zo belangrijk dat ze er een subsidie voor uitkeren.
Nieuws
Stel natuur centraal in het omgevingsprogramma
Ruimtelijk ontwerpers, zoals stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten, kunnen een belangrijke rol spelen in het integreren van de natuur als basis voor een veilige, gezonde en aantrekkelijke leefomgeving. Dit stellen vijf deskundigen in vakblad Stedenbouw & Architectuur.
Nieuws
Natuur als oplossing voor maatschappelijke opgaven
Of het nu gaat om het beschermen van de kust, het koelen van steden of het langer vasthouden van water; voor uiteenlopende grote maatschappelijke opgaves kan de natuur de komende eeuw een oplossing bieden. Wageningse onderzoekers hebben ‘Nature-based Solutions’ gebundeld.
Nieuws
Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling van gebouw tot gebied
Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling biedt volop kansen om de biodiversiteit te vergroten en klimaatverandering op te vangen. Met het oog op een toenemende verstedelijking en vraag naar innovatie voor biobased bouwen, toepassing van meer groen, en nieuwe vormen van stedelijke samenwerking, is het SIA-project Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling opgezet. Vier hogescholen hebben samen met vertegenwoordigers uit het werkveld op drie niveaus onderzoek gedaan naar deze thema's. Van gebouw, naar straat, naar gebied gingen ze aan de slag om knelpunten en kansen te benoemen voor een versnelde transitie naar natuurinclusiviteit bij gebiedsontwikkeling.
Nieuws
Praktische handvatten voor het bevorderen van natuurinclusief gedrag van burgers
Hoe kunnen gemeenten en organisaties burgers ondersteunen en verleiden tot grotere betrokkenheid bij de natuur? Docenten en onderzoekers van drie hogescholen gingen op zoek naar het antwoord op deze vraag in het CoE groen project ‘Natuurinclusief gedrag van burgers’. Het resultaat, een handreiking voor gemeenten en organisaties, en factsheets over de casussen die in het project onderzocht zijn.
Nieuws
Pas groen effectief toe in de stad met deze tools
“Hoe ga je om met hittestress en zorg je dat er aantrekkelijke groene plekken zijn?” Onderzoekers Jolanda Maas (Vrije Universiteit Amsterdam), Jelle Hiemstra en Joop Spijker (beiden Wageningen University & Research) vertellen in het Groen Kennisnet webinar over hun handige tools voor stedelijke vergroening.
Nieuws
Waterbeheer op de golfbaan
Waterbeheer op golfbanen kent steeds meer uitdagingen. Of het is te droog door lange perioden zonder regen. Of er is wateroverlast door extreme nattigheid, vooral laaggelegen banen zijn hier gevoelig voor. Om de nattigheid onder controle te krijgen, is kennis van de ligging van de baan en de omgeving cruciaal. Bij droogte zijn er diverse mogelijkheden, zoals sectorsproeiers en slimme besturingssystemen.
Nieuws
Lancering Toolbox voor Basiskwaliteit Natuur
Natuur zorgt voor een schone lucht, schoon drinkwater en leefbare plekken voor mensen. Het is daarmee de basis voor een gezonde leefomgeving. Overheden en (natuur-)organisaties zetten zich daarom in om een Basiskwaliteit Natuur te realiseren. Om deze organisaties te ondersteunen in dit proces en concrete handvatten te bieden, hebben Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel, Vogelbescherming Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een toolbox ontwikkeld. In deze toolbox staan praktische tips, instrumenten, voorbeelden en kennis over hoe je met Basiskwaliteit Natuur aan de slag kunt gaan.
Nieuws
'Vergroen Nederlandse bedrijventerreinen'
Bedrijventerreinen beslaan grofweg twintig procent van het bebouwde gebied in stedelijke omgevingen. Juist daar, vaak aan de rand van steden en dorpen, kunnen maatregelen tegen de gevolgen van de klimaatverandering effectief zijn. Vergroening is het toverwoord.
Nieuws
Onderwijs kan aan de slag met Nature Based Solutions
Wat zijn Nature Based Solutions en welke rol speelt Artificial Intelligence (AI) daarin voor het groen onderwijs? In het Webinar van Groen Kennisnet vertellen Joop Spijker, onderzoeker bij Wageningen Environmental Research, Joris van der Gun, hotspot manager water bij Yuverta en Muis Schreuder, consultant bij ManageMind Group over hun innovatieve onderwijspakket.
Nieuws
Het groene schoolplein: hip én waardevol
Scholen zien steeds meer waarde in groene schoolpleinen, omdat leerlingen daar baat bij hebben. Zo spelen ze meer, zijn beter geconcentreerd in de klas en ontwikkelen natuurbesef. Ook de omgeving profiteert mee, er is minder hittestress en groene schoolpleinen kunnen extreme regenbuien beter aan dan hun grijze tegenhangers.
Nieuws
Leer meer over bij-vriendelijk beheer
Wilde bijen zijn belangrijke bestuivers. Toch gaat het niet goed met de meeste wilde bijensoorten. Hoe zorgen we ervoor dat de wilde bij zich weer thuis voelt in het openbaar groen?
Nieuws
Een groene stad voor iedereen
Klimaatverandering en afname van de biodiversiteit vragen om groene steden. Daar is veel winst te behalen, want het grootste deel van de wereldbevolking leeft in de stad. Voor de volle winst moet groen in de stad toegankelijk zijn voor iedereen, waarvoor een inclusieve benadering van stadsontwikkeling nodig is.
Nieuws
Gemeentes krijgen tips voor klimaatadaptief én natuurinclusief bouwen
Met een vernieuwde handreiking wil de rijksoverheid gemeentes stimuleren om klimaatadaptief en natuurinclusief te bouwen. Het doel is met name om de gevolgen van droogte, hitte en wateroverlast het hoofd te bieden, maar ook aandacht voor de kwaliteit van de bodem en biodiversiteit is van belang. Via omgevingsplannen en -verordeningen hebben lokale overheden instrumenten in handen om maatregelen te nemen.
Nieuws
Terugblik Groen Kennisnet Webinar: Baten van groen in de stedelijke omgeving
Vanuit de groene binnentuin van Lumen op de Wageningen Campus presenteerde Groen Kennisnet een nieuw webinar. Wat is de invloed van een groene omgeving op je gezondheid? En hoe meet je dat? Samen met drie onderzoekers van De Groene Agenda gingen we om tafel en vroegen ze alles over de baten van groen in de stedelijke omgeving. Bovendien hadden we de primeur met onderzoeksresultaten uit het "CSI Trees project" naar boomgroei in Europa.
Nieuws
Een groene tuin, een gezonde tuin?
Heb je een groene tuin? Grote kans dat je dan gezonder bent dan je buren met een tegeltuin. Dit is één van de conclusies van het onderzoek 'Een groene tuin, een gezonde tuin? Onderzoek naar het belang van privégroen bij huis voor de gezondheid van burgers'.
Nieuws
Samen vergroenen tijdens de Week van de Groene Tuin
De vierde editie van de Week van de Groene Tuin is gisteren van start gegaan. Deze week staat volledig in het teken van het vergroenen en verduurzamen van tuinen, balkons en straten. Elke dag worden er verschillende praktische tips gedeeld en inwoners gaan samen aan de slag om hun omgeving een stukje groener te maken. Een groene tuin is niet alleen leuk om naar te kijken, maar biedt ook veel voordelen.
Nieuws
Hoe zorg je ervoor dat burgers bijdragen aan biodiversiteitsherstel?
Het gaat niet goed met de biodiversiteit in Nederland. Het is daarom noodzakelijk te werken aan biodiversiteitsherstel, onder andere om ons voor te bereiden op de risico's van het veranderende klimaat en hierop de omgeving aan te passen. Maar hoe betrek je burgers daarbij en zorg je ervoor dat ze een bijdrage leveren aan het oplossen van deze problemen? Een consortium van hogescholen, gemeenten en stichtingen doet onderzoek naar natuurinclusief gedrag van burgers. Een gesprek met lector dr. ir. Jetske de Boer van Aeres Hogeschool en projectleider dr.ir. Derk-Jan Stobbelaar van Hogeschool Van Hall Larenstein.
Nieuws
Klimaatadaptatie in en om bebouwd gebied
Hoe zorg je dat gebouwen en hun omgeving bestand zijn tegen overstromingen, wateroverlast, droogte, hitte, biodiversiteit en bodemdaling? Met de landelijke 'Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving’ worden stappen gezet om overheden en de bouwsector duidelijkheid te geven over hoe ze moeten bouwen in het veranderende klimaat. De werkwijze 'Klimaatadaptatie met natuur tussen stad en platteland' geeft handvatten om de ruimte rondom bebouwde gebieden in te richten.
Nieuws
Groene gevel – doen? Tips om aan de slag te gaan
De lente is begonnen, hét moment om buiten aan de slag te gaan. Heb je geen tuin, maar wel een gevel dan is een groene gevel misschien iets voor jou. Hiermee draag je gelijk je steentje bij aan diverse milieudoelen. Tegels eruit, planten erin: met de juiste (klim)plant tover je een kale muur om tot een levendige, verticale geveltuin. Hoe maak je een groene gevel? Wij helpen je graag op weg!
Nieuws
Klimaatrobuuste watersystemen: een taak voor het waterschap én de boer
In het waterschap Rijn en IJssel komen nationale waterproblemen samen. Op de hoge zandgronden is er water te veel, maar ook te weinig. Klimaatverandering zorgt voor extremere regenval, maar ook voor langer aanhoudende droogtes. De grondwaterstand daalt hierdoor al jaren. Het watersysteem van het waterschap is toe aan een klimaatrobuuste aanpak. Maar: hoe kan een waterschap dit het beste aanpakken? En kunnen boeren hier ook een rol in spelen? Het waterschap hoopt op meer handelingsperspectief vanuit de nationale overheid.
Nieuws
Onder het maaiveld: 5 redenen om te gaan kijken
Wil je meer weten over de bodem? Onder Het Maaiveld, de nieuwe documentaire van de makers van De Nieuwe Wildernis, neemt je mee naar de ongeziene wereld van het bodemleven. Niet alleen zit de film bomvol prachtige beelden van alles dat ondergronds kruipt, wortelt en leeft: het zit ook vol ideeën over de landbouw, natuur en wetenschap. Wanneer moet je deze documentaire nou écht gaan kijken?
Nieuws
70 jaar watersnoodramp: de lessen en de toekomst
De watersnoodramp in 1953 staat op ieders netvlies gebrand. Het is dit jaar 70 jaar geleden dat de dijken doorbraken in Zeeland op 1 februari 1953. De gevolgen waren verschrikkelijk. Zeeland en delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland liepen onder water, waarbij 1836 mensen en tienduizenden stuks vee verdronken. Hiermee was de watersnoodramp de grootste natuurramp van de twintigste eeuw in Nederland.
Nieuws
Met welke planten help je biodiversiteit in de stad?
Het gaat niet goed met de biodiversiteit in ons land. Veel mensen in de stad willen in hun eigen tuin wel wat doen om bij te dragen aan de biodiversiteit. Met welke planten in je tuin is de biodiversiteit dan het meest geholpen?
Nieuws
Nationaal Park 3.0 stelt mens en natuur centraal
Het mensinclusieve Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD) past nog niet in het nieuwe beleidskader nationale parken dat het Ministerie van LNV opstelt met de provincies en de nationale parken. Dat werd duidelijk tijdens het debat over een nieuwe benadering van nationale parken, op 13 februari in Naturalis georganiseerd door VVM Netwerk van milieuprofessionals. Terwijl de relatie tussen mens en natuur centraal staat binnen de ruime contouren van NPHD, trekt LNV de grenzen van een park dichter om de natuur heen. “Natuur laat zich niet begrenzen en menselijke invloed ook niet”, aldus Georgette Leltz, directeur van NPHD.
Nieuws
Amsterdam omarmt haar stadsbossen
Hoofdstad Amsterdam vindt haar stadsbossen van groot belang voor het opvangen van de effecten van klimaatverandering en bevolkingsgroei. In de Groenvisie 2020–2050 stelt de gemeente Amsterdam dat groen, en dus ook een stadsbos, belangrijk is voor gezondheid, natuur, klimaatadaptatie en sociaal welzijn. Een nieuw ontwikkeld model voor kwaliteitstoetsing moet beoordelen in hoeverre de bossen daaraan bijdragen.
Nieuws
Sportparken als pleisterplek voor natuur
De Nederlandse sportparken bieden volop mogelijkheden om de biodiversiteit te vergroten en klimaatmaatregelen te nemen. De Vlinderstichting pleit er zelfs voor om de natuur volop de ruimte te geven op een sportpark. Door het ecologisch beheer van bermen en grasstroken, door het aanplanten van bomenlanen en hagen en door de aanleg van groene daken op kleedkamers en kantines.
Nieuws
Aandacht voor landschap terug van weggeweest
Het Nederlandse landschap transformeert als gevolg van de energietransitie, klimaatverandering, de ontwikkeling van de landbouw en de verdere verstedelijking. Nu de invoering van de Omgevingswet voor de deur staat, is de politieke aandacht voor het landschap terug van weggeweest.
Nieuws
Vaker droogte, extreme neerslag en hitte in steden, voorspelt het KNMI
De droogte van 2022 en de voorafgaande jaren wordt eerder regel dan uitzondering. Het KNMI verwacht veel vaker droogte als de temperatuur gemiddeld met 2 graden Celsius stijgt als gevolg van klimaatverandering.
Nieuws
Verwildering in de stad biedt kansen
Natuur is niet alleen in natuurgebieden te vinden. Ook in steden wordt er steeds meer ruimte gemaakt voor de natuur om te “verwilderen”. Lector Gideon Spanjar sprak bij 1Vandaag over de kansen van verwildering.
Nieuws
Groen wordt steeds belangrijker voor steden
De aandacht van steden en rijksoverheid voor groen in de woonomgeving is de afgelopen jaren toegenomen. Gezondheid en welzijn van burgers, het klimaatbestendig maken van steden en het vergroten van de stedelijke biodiversiteit zijn hiervoor belangrijke redenen. De coronapandemie heeft een extra impuls gegeven aan de beleidsmatige aandacht voor groen.
Nieuws
Hoe kan de Nederlandse natuur eruitzien in 2050?
De keuzes die we nu maken in het natuurbeleid bepalen hoe de natuur in Nederland er in de toekomst uit zal zien. In de Natuurverkenning 2050 van het Planbureau voor de Leefomgeving en Wageningen University & Research zijn deze keuzes en de gevolgen hiervan voor natuur en samenleving in beeld gebracht.
Nieuws
Burgers belangrijk bij stedelijke klimaatadaptatie
Gemeenten en waterschappen hebben de taak om te zorgen voor een klimaatbestendige inrichting van de woonomgeving. Het blijkt dat zij hierbij behoefte hebben aan inzichten en ervaringen van bewoners. En dat ze handvatten willen hoe zij burgers kunnen betrekken bij klimaatadaptieve maatregelen.
Nieuws
Special issue Sustainability: de transitie naar groene steden
De transitie naar een groene stad kent vele uitdagingen. In de praktijk zijn er vaak obstakels die een geslaagde vergroening deels of volledig in de weg staan. In deze special issue van het tijdschrift Sustainability wordt in tien artikelen belicht wat nodig is om steden te vergroenen en waar verandering vast kan komen te zitten.
Nieuws
Praktische inspiratie voor Zuid-Hollandse natuur
De provincie Zuid Holland maakt werk van de natuur. De provincie wil kleine elementen in stad en buitengebied zoals bomenlanen, sloten en oevers meer inzetten voor een toename van de biodiversiteit. Twee rapporten bieden hiervoor praktische handvatten. Beide rapporten zijn ook interessant voor buiten Zuid-Holland.
Nieuws
Het Educatief Programma van de Floriade is beschikbaar!
Bruis je van de ideeën? Wil jij bijdragen aan een duurzame toekomst in jouw stad of omgeving? Ontdek hoe je mee kunt doen aan het Educatief Programma Floriade op een van de thema’s, greening, feeding, healthying en energising the city.
Nieuws
Uitgelicht: gemeenteraads­verkiezingen
14, 15 en 16 maart stemmen we voor de gemeenteraad. In de week voor de gemeenteraadsverkiezingen hebben we aandacht besteed aan groene thema's die spelen op gemeentelijk niveau. We zetten alle nieuwsberichten, columns en het webinar voor je op een rijtje op de laatste dag dat je kunt stemmen.
Nieuws
Praktische strategietool voor lokale ‘groene’ burgerinitiatieven
Burgerinitiatieven spelen een belangrijke rol in de verduurzaming van de samenleving. Er is vaak veel enthousiasme en motivatie om activiteiten te organiseren, maar in veel gevallen ontbreekt een vooraf uitgedachte strategie. Een duidelijke strategie helpt om als organisatie effectiever te zijn in het bereiken van de doelen, maar ook bij het opstellen van een subsidieaanvraag.
Nieuws
Studentenonderzoek naar optimalisatie openbaar groen
Openbaar groen is een belangrijk onderdeel in de steden en dorpen. Het succesvol beheren van dit gezamenlijke groen blijkt echter steeds moeilijker te worden. Bestaande, maar ook nieuwe planten en bomen sterven steeds sneller af. Klimaatverandering speelt hier een grote rol in. In zijn scriptie geeft Jeroen Prijs, student van Aeres Hogeschool, aanbevelingen voor het optimaliseren van het openbaar groen.
Nieuws
Een natuurinclusieve inrichting voor Nederland
Een natuurinclusieve inrichting van Nederland kan een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van actuele maatschappelijke opgaven, zoals klimaatverandering, (drink)waterkwaliteit, biodiversiteitsherstel en een gezonde leefomgeving. Dit concluderen PBL en WUR in het rapport Natuurverkenning 2050 - Scenario Natuurinclusief. Het is de eerste keer dat de effecten van een natuurinclusief toekomstbeeld richting 2050 zijn doorgerekend.
Nieuws
Facts over de meerwaarde van groen
Op de website van de Groene Stad vind je interessante feiten over de meerwaarde van groen in de stedelijke omgeving. De onderwerpen zijn heel divers: van gezondheidsvoordelen van natuurlijke geluiden tot het positieve effect van groene schoolpleinen op kinderen. Van herdenkingsbossen tot geluidsisolatie van groene gevels en daken.
Nieuws
Educatief Programma Floriade van start met vier groene thema's
Docenten opgelet! Met het Educatief Programma Floriade kan je samen met je schoolklas aan de slag met een actueel duurzaamheidsvraagstuk uit het bedrijfsleven of van maatschappelijke organisaties.
Nieuws
Wat betekent het coalitieakkoord voor de groene sector?
Het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie is een feit. Binnen het groene domein zijn het tegengaan van klimaatverandering, de aanpak van de stikstofcrisis en de btw-verlaging op groente en fruit belangrijke pijlers.
Nieuws
Maatregelen om afname biodiversiteit tegen te gaan
Aan onze natuur en ons landschap is af te lezen dat de landschapskwaliteit én biodiversiteit afnemen, zo is te lezen in het rapport ‘Op weg naar Basiskwaliteit Natuur’ . Een minimale ondergrens voor de aanwezigheid van niet-zeldzame, wilde planten en dieren – kenmerkend voor de verschillende landschapstypen – ontbreekt: Basiskwaliteit Natuur kan hierbij helpen.
Nieuws
Toolbox voor een natuurinclusieve energietransitie
Via de Regionale Energie Strategieën (RES) wordt op regionaal niveau gezocht naar mogelijkheden om meer duurzame energie op te wekken. Dit vereist van overheden een actieve, regisserende rol in alle voorbereidende stappen.
Nieuws
Klimaatadaptatie: belangrijk voor ons allemaal
Op 25 oktober is het rapport Klimaatsignaal’21 van het KNMI gepubliceerd, in samenwerking met diverse partners, waaronder Wageningen University & Research. De nieuwste inzichten zijn gebaseerd op het laatste IPCC rapport - dat in augustus 2021 is verschenen - en eigen onderzoek van het KNMI.
Nieuws
Leven in een natuurinclusieve omgeving is een zaak van ons allemaal
Natuur inzetten voor een sterke en vitale samenleving! Nederland staat voor grote, dringende en maatschappelijke opgaven. Door de natuur te betrekken in de oplossing ervan kunnen we onze economie een gezonde basis geven en tegelijk de gevolgen van biodiversiteitsverlies afwenden.
Nieuws
Waardevol studentonderzoek naar een leefomgeving met stadsbomen: ‘Bescherm de airco van onze steden’
Groen Kennisnet besteedde al eerder aandacht aan stadsbomen en de mogelijke oplossingen van verschillende soorten bomen en beplanting voor het binnenstedelijk klimaat in de toekomst. Studenten aan de hogeschool Van Hall Larenstein deden onderzoek naar de invloed van droge zomers op de groei van stadsbomen. Een tweede groep studenten onderzocht het effect van beplanting op de gevoelstemperatuur in verschillende wijken. Wat zijn de resultaten?
Nieuws
Handboek voor vergroening van sociale woningbouw
Er is wetenschappelijk bewijs voor het positief effect van groen in de woonomgeving op de gezondheid van bewoners. Juist de kwetsbare bewoners van sociale woningbouw, met een relatief laag inkomen, zijn gebaat bij meer groen. Voor woningcorporaties ontwikkelden studenten het handboek 'Prettig groen wonen'.
Nieuws
Onderzoek gestart naar het verwilderen van steden
Begin februari 2021 is aan Aeres Almere het Rewilding Stepping Stones project van start gegaan. Een éénjarig onderzoek waarin wordt onderzocht hoe je met reststromen en inheemse beplanting, tijdelijke interventies kan ontwikkelen om de natuur via stepping stones de stad in te laten.
Nieuws
Vertical farms: de boerderijflat komt naar de stad
De landbouw verandert. Op steeds meer plaatsen zal voedsel worden geproduceerd, ook in de stad. De boerderij komt naar de stad, bijvoorbeeld als Vertical farm.
Nieuws
Wetenschappelijke basis voor stadsvergroening
Wageningen Universiteit & Research is samenwerkingspartner van stichting De Groene Stad. Hun gezamenlijke doel is steden verder vergroenen. Dat heeft voordelen voor bijvoorbeeld waterberging en gezondheid. Wageningse onderzoekers zorgen voor een wetenschappelijke onderbouwing van stadsvergroening.
Nieuws
Maak grijs groener: maatregelen voor versterken biodiversiteit
Nederlanders vinden biodiversiteit belangrijk. Maar toch weten veel Nederlanders niet precies wat het is of hoe ze kunnen helpen biodiversiteit te versterken. De campagne Maak grijs groener biedt handvatten.
Nieuws
Praktische kennis voor een groene en gezonde wijk
Steden moeten bij het ontwerp en herinrichting van wijken meer rekening houden met maatschappelijke opgaven als gezondheid, wateroverlast, droogte en hittestress. Groen in de stad zorgt voor een gezonde leefomgeving. Maar hoe doe je dat?
Nieuws
Lignine uit hout bouwstof voor asfalt
Bij de aanleg van wegen komt veel CO₂ vrij. Het vervangen van het uit aardolie afkomstige bindmiddel bitumen door lignine uit hout kan een flinke CO₂-besparing opleveren. Praktijktesten met dit bio-asfalt bieden perspectief.
Nieuws
Samengevat: Themaweek Droogte bij Groen Kennisnet
Afgelopen week was het themaweek Droogte bij Groen Kennisnet. Vind hier alle berichten en de column over droogte uit de themaweek handig bij elkaar op één pagina.
Nieuws
Voorkom hitte en droogte in de stad
Klimaatverandering zal naar verwachting leiden tot meer hittegolven, droge zomers of extreme weersomstandigheden. In stedelijk gebied zullen die gevolgen sterker merkbaar zijn. Gemeenten kunnen er op inspelen door een andere inrichting van de stad.
Nieuws
Grijze steden moeten groen
Natuur draagt bij aan gezondheid en welzijn. Meer groen in onze steden leidt tot een aangenamere woonomgeving voor de inwoners en een beter vestigingsklimaat voor bedrijven. Ook is voldoende groen belangrijk voor de biodiversiteit en het milieu. Welke rol speelt de vastgoedsector in de transitie naar meer natuurinclusieve steden?
Nieuws
Hoe verkoel je oververhitte steden?
Door klimaatverandering worden steden steeds natter en warmer. Vanaf 2020 moeten gemeenten ervoor zorgen dat hun steden klimaatbestendig zijn. Het rapport ‘De Hittebestendige Stad’ geeft aanknopingspunten voor een koele inrichting van de stad.
Nieuws
Boerderij van de Toekomst laat zien hoe kringlooplandbouw werkt
De Boerderij van de Toekomst in Lelystad moet gaan functioneren als proeflocatie om ervaring op te doen met landbouw volgens agro-ecologische principes. In het ontwerp van deze Boerderij van de Toekomst wordt aandacht besteed aan gewasdiversiteit, technologie en verdienmodellen.
Nieuws
Watermanagement in de stad: minder stenen, meer groen
Water wordt schaars door klimaatverandering, maar kan ook voor veel overlast zorgen. Steden kunnen in de toekomst efficiënter omgaan met water door na te denken over een andere inrichting. Meer groen en minder betegeling is daarbij belangrijk.
Nieuws
Vergroenen van woonwijken, bedrijventerreinen en winkelcentra
De provincie Gelderland heeft drie brochures uitgebracht met maatregelen voor vergroening van woonwijken, bedrijventerreinen en winkelcentra. Een gemeente, inwoner, ondernemer of organisatie kan zo de biodiversiteit in de leefomgeving vergroten.
Nieuws
Nieuw dossier: Nature based solutions
Klimaatverandering en het leefbaar houden van dorpen en steden zijn belangrijke uitdagingen van deze tijd. Dit dossier gaat dieper in op de rol van vergroening om met deze uitdagingen om te kunnen gaan.
Nieuws
Groen en blauw centraal bij congres 'Building Green Smart and Healthy'
Wat is de bijdrage van groen en blauw aan de gebouwde omgeving, en hoe kunnen overheid en bedrijfsleven de opgaven voor de toekomst aanpakken om gezondheid en welbevinden te vergroten?
Nieuws
De groene stad
Door klimaatverandering zullen droge hete zomers en zachte natte winters vaker voorkomen. In steden kan het snel onaangenaam worden door het ‘Urban heat effect’. Daarnaast zorgt een toename van hevige regenval voor problemen met de riolering. Vergroening van de stad kan een manier zijn om de hitte te beperken en overstromingen te verminderen.
Nieuws
Digitaal leermateriaal Vertical Farming
De nieuwe Wiki Vertical Farming van Groen Kennisnet - het resultaat van een WURKS-project - is beschikbaar voor het onderwijs. De samenstellers vragen docenten kritisch te kijken naar dit nieuwe leermateriaal.
Nieuws