Nieuws

Hieronder vind je al het nieuws van groen, welbevinden en klimaatadaptatie.

Group
Nieuws
De 3-30-300-regel is de afgelopen jaren in zwang geraakt binnen gemeentes en in de groene sector. De richtlijn van bedenker professor Cecil Konijnendijk is dat iedereen vanuit de woon- of werkplek minstens drie bomen van redelijke grootte moet kunnen zien, dat op wijkniveau 30 procent van de omgeving bedekt is met boomkronen, en dat elke inwoner binnen 300 meter toegang moet hebben tot een groene omgeving.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Het project ‘Zorg voor natuur’ richt zich op het toegankelijker maken van een groene en gezonde leefomgeving voor kwetsbare bewoners. Dit initiatief, onderdeel van de Kennis op Maat (KOM) projecten, versterkt de samenwerking tussen groenbedrijven, zorginstellingen en zorgverzekeraar Menzis. Hierdoor kunnen groenprofessionals een grotere bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van bewoners en patiënten. Ontdek hoe groen kan bijdragen aan welzijn en gezondheid!
Groene Agenda  
Nieuws
Lucas Hulsman van Wageningen Universiteit & Research heeft de allereerste Koudstaal Talent Award gewonnen tijdens het Future Green City Congres in Utrecht. Deze prijs, ingesteld door het OOGStfonds, erkent jonge onderzoekers die bijdragen aan de groene infrastructuur van steden. Hulsman werd geprezen voor zijn innovatieve onderzoek naar nieuwe winterhardheidskaarten, essentieel voor stadsontwerpers en groenbeheerders.
Groene Agenda  
Nieuws
Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling biedt volop kansen om de biodiversiteit te vergroten en klimaatverandering op te vangen. Met het oog op een toenemende verstedelijking en vraag naar innovatie voor biobased bouwen, toepassing van meer groen, en nieuwe vormen van stedelijke samenwerking, is het SIA-project Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling opgezet. Vier hogescholen hebben samen met vertegenwoordigers uit het werkveld op drie niveaus onderzoek gedaan naar deze thema's. Van gebouw, naar straat, naar gebied gingen ze aan de slag om knelpunten en kansen te benoemen voor een versnelde transitie naar natuurinclusiviteit bij gebiedsontwikkeling.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Hoe kunnen gemeenten en organisaties burgers ondersteunen en verleiden tot grotere betrokkenheid bij de natuur? Docenten en onderzoekers van drie hogescholen gingen op zoek naar het antwoord op deze vraag in het CoE groen project ‘Natuurinclusief gedrag van burgers’. Het resultaat, een handreiking voor gemeenten en organisaties, en factsheets over de casussen die in het project onderzocht zijn.
CoE Groen  
Nieuws
Natuur zorgt voor een schone lucht, schoon drinkwater en leefbare plekken voor mensen. Het is daarmee de basis voor een gezonde leefomgeving. Overheden en (natuur-)organisaties zetten zich daarom in om een Basiskwaliteit Natuur te realiseren. Om deze organisaties te ondersteunen in dit proces en concrete handvatten te bieden, hebben Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel, Vogelbescherming Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een toolbox ontwikkeld. In deze toolbox staan praktische tips, instrumenten, voorbeelden en kennis over hoe je met Basiskwaliteit Natuur aan de slag kunt gaan.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Met een vernieuwde handreiking wil de rijksoverheid gemeentes stimuleren om klimaatadaptief en natuurinclusief te bouwen. Het doel is met name om de gevolgen van droogte, hitte en wateroverlast het hoofd te bieden, maar ook aandacht voor de kwaliteit van de bodem en biodiversiteit is van belang. Via omgevingsplannen en -verordeningen hebben lokale overheden instrumenten in handen om maatregelen te nemen.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Vanuit de groene binnentuin van Lumen op de Wageningen Campus presenteerde Groen Kennisnet een nieuw webinar. Wat is de invloed van een groene omgeving op je gezondheid? En hoe meet je dat? Samen met drie onderzoekers van De Groene Agenda gingen we om tafel en vroegen ze alles over de baten van groen in de stedelijke omgeving. Bovendien hadden we de primeur met onderzoeksresultaten uit het "CSI Trees project" naar boomgroei in Europa.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Het gaat niet goed met de biodiversiteit in Nederland. Het is daarom noodzakelijk te werken aan biodiversiteitsherstel, onder andere om ons voor te bereiden op de risico's van het veranderende klimaat en hierop de omgeving aan te passen. Maar hoe betrek je burgers daarbij en zorg je ervoor dat ze een bijdrage leveren aan het oplossen van deze problemen? Een consortium van hogescholen, gemeenten en stichtingen doet onderzoek naar natuurinclusief gedrag van burgers. Een gesprek met lector dr. ir. Jetske de Boer van Aeres Hogeschool en projectleider dr.ir. Derk-Jan Stobbelaar van Hogeschool Van Hall Larenstein.
CoE Groen  
Nieuws
Hoe zorg je dat gebouwen en hun omgeving bestand zijn tegen overstromingen, wateroverlast, droogte, hitte, biodiversiteit en bodemdaling? Met de landelijke 'Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving’ worden stappen gezet om overheden en de bouwsector duidelijkheid te geven over hoe ze moeten bouwen in het veranderende klimaat. De werkwijze 'Klimaatadaptatie met natuur tussen stad en platteland' geeft handvatten om de ruimte rondom bebouwde gebieden in te richten.
DierVizier  
Nieuws
In het waterschap Rijn en IJssel komen nationale waterproblemen samen. Op de hoge zandgronden is er water te veel, maar ook te weinig. Klimaatverandering zorgt voor extremere regenval, maar ook voor langer aanhoudende droogtes. De grondwaterstand daalt hierdoor al jaren. Het watersysteem van het waterschap is toe aan een klimaatrobuuste aanpak. Maar: hoe kan een waterschap dit het beste aanpakken? En kunnen boeren hier ook een rol in spelen? Het waterschap hoopt op meer handelingsperspectief vanuit de nationale overheid.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Het mensinclusieve Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD) past nog niet in het nieuwe beleidskader nationale parken dat het Ministerie van LNV opstelt met de provincies en de nationale parken. Dat werd duidelijk tijdens het debat over een nieuwe benadering van nationale parken, op 13 februari in Naturalis georganiseerd door VVM Netwerk van milieuprofessionals. Terwijl de relatie tussen mens en natuur centraal staat binnen de ruime contouren van NPHD, trekt LNV de grenzen van een park dichter om de natuur heen. “Natuur laat zich niet begrenzen en menselijke invloed ook niet”, aldus Georgette Leltz, directeur van NPHD.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Openbaar groen is een belangrijk onderdeel in de steden en dorpen. Het succesvol beheren van dit gezamenlijke groen blijkt echter steeds moeilijker te worden. Bestaande, maar ook nieuwe planten en bomen sterven steeds sneller af. Klimaatverandering speelt hier een grote rol in. In zijn scriptie geeft Jeroen Prijs, student van Aeres Hogeschool, aanbevelingen voor het optimaliseren van het openbaar groen.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Een natuurinclusieve inrichting van Nederland kan een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van actuele maatschappelijke opgaven, zoals klimaatverandering, (drink)waterkwaliteit, biodiversiteitsherstel en een gezonde leefomgeving. Dit concluderen PBL en WUR in het rapport Natuurverkenning 2050 - Scenario Natuurinclusief. Het is de eerste keer dat de effecten van een natuurinclusief toekomstbeeld richting 2050 zijn doorgerekend.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Groen Kennisnet besteedde al eerder aandacht aan stadsbomen en de mogelijke oplossingen van verschillende soorten bomen en beplanting voor het binnenstedelijk klimaat in de toekomst. Studenten aan de hogeschool Van Hall Larenstein deden onderzoek naar de invloed van droge zomers op de groei van stadsbomen. Een tweede groep studenten onderzocht het effect van beplanting op de gevoelstemperatuur in verschillende wijken. Wat zijn de resultaten?
Groen Kennisnet